Fashion fotografie: waar begin je?
Fashion fotografie is een heel breed begrip. In essentie komt het neer op het vastleggen van kleding. In welke omgeving, met of zonder model en welke stijl, dat ligt veelal aan het merk of de opdrachtgever. Fashion fotografie kan zo eenvoudig zijn als het fotograferen van kleding op een hanger, tot een shoot op locatie met alles erop en eraan.
Hoe word je fashion fotograaf?
Er is geen routekaart die je van a tot z kunt volgen om fashion fotograaf te worden. Bij Metasuite rolden we erin door Sessibon. Zij organiseren onder andere fashion shows, hebben een groot modellenbestand en kennen de fashion wereld van binnen en buiten. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat de fashion wereld een wereld van connecties is. Je hebt een goed netwerk nodig, maar ook veel geduld. Veel merken zijn bijzonder trouw aan hun fotograaf. Dit komt doordat ze in hun samenwerking een stijl gevonden hebben die past bij hun merk en hun kleding.
Hoe kom je dan toch in aanmerking?
Dat is een kwestie van hard werken, een mooi portfolio opbouwen en in alles laten zien dat je een partij bent die levert wat gevraagd wordt binnen de afgesproken tijd. Zekerheid bieden is hierin van groot belang. Deze kernwaarden breng je over door je website, je social media en vervolgens in het één op één contact.
Begin klein
Ook wij dromen van fantastische shoots in het buitenland voor internationale merken. Dat zit er, zeker bij startende fashion fotografen, niet altijd in. Toch kun je al snel als fashion fotograaf aan de slag.
Iedereen draagt kleding en er zijn vast wat dames of heren in je omgeving die ervan houden zich mooi te kleden. Vraag hen of ze een fotoshoot met je willen doen.
Ook kun je beginnen met zogenaamde flat lays: kleding plat op de grond leggen, zorgen dat het netjes uitziet en dan vastleggen. Zo begin je stap voor stap met het vastleggen van kleding in jouw eigen stijl.
Als je eenmaal een portfolio hebt met mooie foto’s, dan kan het netwerken beginnen. Kijk of er kleine merken of ontwerpers in je buurt zijn en kijk of je met hen kunt samenwerken. Zo bouw je stap voor stap een netwerk op dat je verder helpt en tegelijkertijd werk je zo aan je portfolio.
Welke apparatuur heb je nodig als fashion fotograaf?
Uiteraard beginnen we met een goede camera. Welk merk dat je kiest, is volledig aan jou, maar het is van belang dat je camera zogenaamde ‘raw’ foto’s kan schieten. Dit type foto’s geeft je meer mogelijkheden om achteraf te bewerken.
Een flitser die niet op je camera bevestigd is, liefst met een grote softbox, is daarna ons eerste vereiste. Flitsers geven al snel een heel andere look aan je foto en aan de kleding. Je kunt spelen met wat je licht en wat je donker wilt hebben door het plaatsen van de flitser. Als we hierin een advies zouden moeten geven, kijk dan eens naar het merk Godox en dan specifiek naar de Godox AD200. Wij gebruiken deze flitser al jaren en zijn er nog steeds bijzonder blij mee. Vergeet niet om dan meteen een transmitter voor op je camera aan te schaffen, anders weet de flitser niet wanneer hij af moet gaan.
Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: een computer met daarop bewerkingssoftware als Lightroom en Photoshop. Een goede foto is stap één, maar met de nabewerking kun je écht laten zien dat je een waardig fashion fotograaf bent. Naast je stijl van fotograferen, is je stijl van nabewerking ook van groot belang voor merken.
Waar moet je op letten bij de nabewerking?
In fashion gaat het vaak om details. Waarom is een kledingstuk uniek en waarom zou je het kopen? Waarin zie je de kwaliteit en waarin zie je het comfort? Veelal zijn dit zaken die je vastlegt in de shoot zelf, maar bij de nabewerking kun je er op letten dat je deze details extra aandacht geeft. Details aandacht geven in foto’s doe je door compositie (wat zet je waar in beeld), maar ook door licht en donker. Als mensen letten we vooral op licht. Wat licht is, valt op. Zorg dus dat details licht genoeg zijn om ook herkend te worden of in ieder geval niet verborgen.
Verder is het van groot belang dat de kleding die je vastlegt zo natuurgetrouw mogelijk wordt vastgelegd. Pas geen kleuren aan, verwijder geen details uit de kleding (tenzij dit specifiek gevraagd is) en zorg in je foto ervoor dat het duidelijk gaat om het kledingstuk i.p.v. de omgeving.
Wil je goed leren fotograferen en nabewerken? Dan kunnen we cursussen op creativelive.com zeker aanbevelen.
Succes met je eerste stappen in fashion fotografie. Geniet van al het moois dat je tegenkomt en ga er volledig voor, dan volgt de rest vanzelf.